Holeček, vila a míchačka

21. 6. 2017

Jak to je s vilou v pardubickém parku Na Špici? Jaký je majitel na černo postavené vily? Selhalo město, jedinec, nebo všichni?

Nejenom občané Pardubic zaregistrovali v nedávné době video, kde se pan Holeček majitel vily, která se postavila bez stavebního povolení v parku na Špici, „navážel“ do lidí na hřišti, kteří hráli hokejbal. Byla to tragikomická show.

Pro připomenutí uvedu celý příběh v kostce. Pan Holeček umožnil městu získat pozemky, které byly pro město potřebné, výměnou za možnost postavit si svoji vilu v parku Na Špici. Všechno se zdálo být ke spokojenosti všech. Vedení města nakonec potřebné změny pro vilu pana Holečka ale neudělalo.

Do této chvíle se to tváří, že pan Holeček je občan myslící na své město a spoluobčany, který čelí neplnění ústní dohody ze strany města.

Následně ale začne výstavba již zmíněné vily bez stavebního povolení. Bez ohledu na možná rizika. Hrozí nařízená demolice a celý případ se přetřásá v médiích. Domluvené dohody, třebaže ústní, by měly být závazné. Začít stavbu vily bez stavebního povolení na hranici s parkem je už ale taky lehce za hranou.

Na hrubý pytel hrubá záplata? To ať posoudí každý sám.

Po rozpoutání kauzy bylo nutné, aby město zaujalo svůj aktuální postoj. Jsem rád, že se předešlé zastupitelstvo města vyjádřilo ve znění dřívějších dohod a výstavbu vily bylo možné „legalizovat“. Můžeme kritizovat, proč se na tuto dohodu dříve přistoupilo, ale to je už jiný příběh.

Konec dobrý všechno dobré? Ale kdepak…

Na jedné straně máme narovnaný přístup Zastupitelstva města Pardubice, které nakonec dostálo svým závazkům. Na straně druhé máme pana Holečka, který si svoji vilu v klidné části města u parku zřejmě vysnil tak, jak být ani nemohla.

Poté, co město renovovalo park v blízkém sousedství Holečkovy vily, začala druhá část příběhu. Tato druhá část příběhu je už jiná. Není o dodržování dohod. Je to příběh o osobních „kvalitách“ občana města, který nevidí krom svého vysněného plánu ani okolí ani zájmy společnosti.

Příběh zakazování trampolín. Příběh obtěžování lidí na hřišti. Příběh odplaty hlukem z míchačky, který sice nikomu nevadí, ale aspoň něco.

Skoro jsem si předtím říkal, jak to dobře dopadlo. Mít peníze, ale charakter člověka nezlepší. Někdy to může být i naopak.

Bc. Otakar Kovařík

Zastupitel města Pardubice za KSČM.

Video, kde je vidět, co se stalo Na Špici s panem Holečkem a míchačkou, je možné vidět zde: https://www.youtube.com/watch?v=I_6...