K. Matušovská: K věci

15. 8. 2017

Dnes na mě na Facebooku vyskočila informace, že se dne 23. 9. 2017 bude konat demonstrace za změnu tzv. protikuřáckého zákona. Ani mě to moc nepřekvapilo. Já osobně jsem pro tento zákon nehlasovala, protože se z něho stal tak trošku hon na čarodějnice už v té době, když jsme ho schvalovali. Jen by mě zajímalo, kde jsou teď ti, kteří mi denně posílali 100 e-mailů cca půl roku, že bych jako zákonodárce měla myslet na zdraví občanů a životního prostředí a že normální je nekouřit. Pokud pro něho nebudu hlasovat, tak zklamu své voliče, protože nevím, co si lidé přejí a jsem odtržena od reality atd. Kde jsou dnes tito lidé??? Protože i díky jejich nátlaku pro to někteří kolegové zákonodárci opravdu zvedli ruku.

Pokud se však podíváte např. na ten už výše zmíněný Facebook, najdete tam jednu skupinu, která se raduje, že dosáhla úplného zákazu, ale další tři, které s tímto nesouhlasí. Musíme si přiznat, že tento zákon platí přes dva a půl měsíce a už má tolik odpůrců. A to tu ještě nemáme zimu, kdy budou kuřáci muset ven do mrazu. Předpokládám, že těch skupin proti zákonu tam bude dvakrát tolik. Podotýkám, že jsem nekuřák.

Jako maminka, jezdím se svou dcerou na kole na výlety, a tak jsem ráda za to, že většina hospůdek má zároveň i hřiště pro děti. Bohužel výhoda tohoto vyžití pro děti letos skončila u těch hřišť, která sousedí s předzahrádkou. Protože, když na té zahrádce sedí či stojí 50 lidí, kteří kouří jednu cigaretu za druhou a tím pádem vykuřují našim dětem pod nos, tak vám řeknu, no nic moc. Dříve se tam sice kouřilo, ale venku sedělo cca 15 lidí, kteří kouřili a zbytek byli nekuřáci. Většina kuřáků totiž seděla v hospodě. Ono je toho ještě víc, pokuřování před restauracemi, některé jsou v blízkosti obytných domů, nebo příklad z našeho města. Hospoda je přímo vedle prodejny se zmrzlinou, takže děti a mnozí další kouří vlastně „zadarmo“, což se jim samozřejmě nelíbí.

Tak teď babo raď, co bylo lepší???  Neměli bychom v Poslanecké sněmovně řešit důležitější věci, které naše spoluobčany trápí???

Autor: 
Květa Matušovská, poslankyně PS PČR a kandidátka KSČM pro volby do PSZáložka PČR
Zdroj: 
Květa Matušovská, poslankyně PS PČR a kandidátka KSČM pro volby do PSZáložka PČR