Každý z mladých je jedinečný!

5. 9. 2017

Rozhovor s pětkou na kandidátce KSČM do PS PČR v Pardubickém kraji Otakarem Kovaříkem

Jsou poslanci, kteří nikdy nikde nepracovali a zasedli do poslaneckých lavic. Přitom moc mezi obyčejný lid nechodí… Jaké jsou v tomto směru vaše postřehy?

Myslím si, že je pro poslance dobré mít dostatečnou pracovní zkušenost. Přeci jen je jejich úkol pracovat pro lidi. Je dobré poznat na vlastní kůži, co práce znamená a jak je potřeba usilovat o to, aby byla práce pro každého smysluplná a dobře ohodnocená. Díky práci jsem dostal kontakt s opravdovým životem.

Volby jsou o tom, jak který politický subjekt osloví voliče. Těch forem je hodně. Můžete prozradit, co vám v tomto směru bude vlastní?

Nejlepší je osobní kontakt. Účastním se každé krajské akce, kde bych měl jako kandidát být. V průběhu září a října objedu některá místa v kraji. Chci se potkávat s voliči přímo.

Zároveň mám také politický profil na sociální síti Facebook. Na ní je možné najít moji stránku pod jménem OtakarKovarikPardubice. Průběžně na této stránce zveřejňuji svoje články, zajímavosti a postřehy, které aktuálně mám.

Argumentů, proč volit KSČM, kterou na kandidátce zastupujete, je určitě dost. Jaké argumenty využijete vy, které se v Pardubickém kraji a městě Pardubice, kde jste zastupitelem, nabízejí?

Je velmi důležité zdůraznit potřeby našeho kraje, ale stejně tak i potřeby celé společnosti. Postavení dálnic (u nás je životně důležitá R35), obchvatů měst, nedopustit ničení nemocnic privatizací, směřovat vzdělávání na základě budoucích výzev, nenechat společnost a lidi vykořisťovat a mnoho dalšího. To jsou body velmi aktuální jak pro Pardubický kraj, tak pro celou republiku. Práce poslance a naší strany musí být prospěšná pro celou společnost. Obzvlášť nyní, kdy zisky korporací mají přednost před zájmy majoritní společnosti.

Jste mladý člověk a mezi mladými se pohybujete. Jsou mnohdy příslovečně revoluční a lehce manipulativní. Ne každý z nich však má cestičku za vyššími ambicemi vyčištěnou, ale oni se také chtějí ve společnosti etablovat. Co jim radíte?

Mladé lidi bych takhle obecně neškatulkoval. Každý je jedinečný. Všem mladým bych poradil následující. Neházejte nikdy flintu do žita! Ujasněte si, co chcete. Obklopte se těmi, kteří s vámi sdílejí podobné hodnoty. Nebojte se nechat si poradit od zkušenějších. Myslete nejen na sebe, ale i na druhé. Jděte za tím, čemu věříte.

Určitě odlehčující otázkou je, jaký máte názor na pražskou, »trenýrkovou« kavárnu. I ta vstoupila do předvolebního boje…

Tuto otázku vnímám jako velmi důležitou. Sebehloupější akce nebo názory je potřeba brát i jako zpětnou vazbu společnosti. Proč jsou někdy tak naivní? Proč jsou někdy tak radikální? Proč má někdy jejich postoj fašizující znaky? Obzvlášť u mladých je snadné vzplanout. Z vlastní zkušenosti vím, že nejlepší cesta je dialog. Není však jednoduchý a ani krátký. První nezbytný krok pro naši stranu je tento dialog umožnit.

Autor: 
Jiří Černý
Zdroj: 
Haló Noviny