Jdu do toho v každém případě naplno!

9. 10. 2017

Rozhovor Haló novin s Petrem Žampachem, kandidátem KSČM do Poslanecké sněmovny v Pardubickém kraji

Jako 21letého vás KSČM Pardubického kraje zařadila na deváté místo kandidátky do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Každý má svou vizi, co je třeba ve společnosti změnit a na co navázat. Jak je to u vás?

Velmi si toho vážím a chtěl bych tímto okresnímu i krajskému výboru poděkovat za projevenou důvěru. Ale abych se dostal k mé vizi – přiznám se, že moje vize je obsažena ve čtyřech stranách textu, které zájemcům rozesílám. Vyberu alespoň to nejdůležitější. Za klíčovou považuji vyrovnanou zahraniční politiku, která by se ubírala podobným směrem jako Švýcarsko. V současnosti jsme v takové situaci, že nám spíš každý diktuje, co si máme o ostatních zemích myslet a s kým můžeme a nemůžeme obchodovat. To musí přestat!

Jedním z mých hlavních bodů je zavedení druhé sazby slevy na poplatníka pro méně majetné spoluobčany. Vše mám propočítané a zájemcům vše velice rád objasním.

Nejsem sám, koho doslova štve rychlost výstavby dopravní infrastruktury a její kvalita. Chci urgovat Pardubický kraj, aby si pospíšil s některými projekty, jako jsou dostavba obchvatu Chrudimi nebo výstavba dálnice D35. Zároveň je třeba něco dělat s nekvalitní opravou silnic. Tím, že se silnice po zimě jenom zalepí, se nic nevyřeší, problém akorát odkládáme.

Také bych rád prosadil slevu pro studenty ve veřejné dopravě i během letních prázdnin (oranžové a žluté studentské kartičky). Zrovna v období, když by mladí chtěli někam vyrazit, tak tu slevu nemají a jsou nuceni zaplatit daleko víc za jízdné. Sám jako student vím, že to není nic jednoduchého. Proto chci, aby slevy platily celoročně.

Chci svobodný internet bez cenzury. Nikdo nám nemá právo kecat do toho, co si máme myslet. Přijdou mi absurdní návrhy některých politiků, kteří se chtějí zbavit tzv. dezinformačních webů. Jakým právem můžou určovat, co je dezinformace a co ne?

Rád podpořím pravidelné zvyšování penzí. Pracuji v pojišťovně, a když vám 80letá babička brečí do telefonu, že má důchod 10 000 korun, z toho 8000 dá za nájem, něco za léky, chtějte pak po ní peníze za pojistku. Je hrozná ostuda, že se o své penzisty nedokážeme postarat.

Jsem pro snížení platů ústavních činitelů o deset procent a jejich následné zmrazení. Spousta lidí výši poslaneckých a dalších platů velmi kritizuje. Hodně poslanců je navíc ve sněmovně jenom »do počtu« kvůli penězům. Je toho ještě moc, jako třeba odmítání migračních kvót, evropské směrnice na regulaci zbraní a odmítnutí společné evropské měny.

Pokud budu zvolen, chtěl bych zůstat v kontaktu s voliči a pravidelně navštěvovat regiony. Bez lidí se politika dělat nedá a navíc mi jednou v práci šéfová řekla: »Hlas lidu – hlas Boží, tak na to nezapomeň« a toho se hodlám držet!

Bydlíte na Chrudimsku, studujete vysokou školu, aktivně se zúčastňujete akcí i v krajském městě a jeho okolí. Jak vás vnímají v uvedených místech?

Abych řekl pravdu, tak jsem se s negativní reakcí nesetkal. Na vysoké dokonce jeden pravicový profesor řekl, že mě bude volit s tím, že »nejde o stranu, ale o člověka, a mladí lidé jsou v politice třeba«. Mezi kamarády a známými taky žádný problém není. Jeden kamarád se mnou dokonce jel slíbených 105 km na kole za 105 hlasů v krajských volbách. Kdo mě zná, tak ví, že svoje slovo vždycky držím, i když bych u toho měl pustit duši (což u toho kola rozhodně platilo).

Jediný problém snad nastal v naší obci. Před třemi lety jsem se odvážil kandidovat do obce a chtěl jsem přinést velké změny, což se samozřejmě stávajícím zastupitelkám nelíbilo a rozjely proti mně kampaň. Ale tak co, přeci se pár lidmi nenechám odradit od svých cílů.

Pohybujete se přirozeně mezi mladými lidmi. O co se nejvíce zajímají a co jim ve společnosti chybí?

Tady hodně záleží na věku, protože s ním se vyvíjí i osobnost a myšlení člověka. Mladí nic moc neřeší a spíš si užívají studentského života. O většinu z nich se navíc starají rodiče. Když už jsem se ale i této skupiny dotazoval, mluví o mizerném stavu školních kantýn, systému vzdělávání středního školství (který je podle některých »postavený na hlavu«), chamtivosti majitelů velkých firem, potřebě kulturního vyžití v místě bydliště, příliš drahých hypotékách a výši nájmu. Nesetkal jsem se s nikým, komu by třeba nevadila tzv. pamlsková vyhláška nebo EET. Klasickým problémem je nedostatek financí.

KSČ a následnická KSČM mají svou historii, ale svým programem KSČM hledí pochopitelně do budoucnosti. V čem si myslíte, že může oslovit a tím získat lepší volební výsledky?

Domnívám se, že program nemyslí příliš na mladé lidi a studenty. To je do budoucna třeba zlepšit. Rozhodně osloví tím, že řeší aktuální problémy obyčejných lidí, ať už jde o zvyšování penzí, prosazování zákona o obecném referendu, zvyšování minimální mzdy nebo omezování byrokratické zátěže. Po přečtení programu musí být každému jasné, že si KSČM jeho hlas zaslouží!

Mladí povětšinou žijí jen s požadavky na vyšší kvalitu života. Mají i volný čas a s ním každý nakládá různě. Jak je to u vás?

Poslední dobou moc volného času nemám, od rána do večera jsem mezi lidmi, navštěvuju je u nich doma, chodím na různé společenské akce nebo s nimi sedím u pivka v hospodě. Vše se teď točí kolem voleb. Když už ale je chvilka, tak miluju tanec. Dřív jsem tancoval závodně, ale to už je dlouho, teď už jenom vypomáhám v tanečních jako asistent. Od listopadu bych chtěl zase začít hrát na violoncello. Hraju airsoft, s přáteli si občas sedneme k PC a děláme turnaje ve hře Counter-Strike či GTA, spravuji svoji stránku na Facebooku a stránku krajského výboru KSČM (kterou jsem před dvěma lety založil), v zimě si rád zahraji hokej, lyžuji… je toho moc, ale málo času.

Nicméně do voleb jdu v každém případě naplno!

Jiří Černý
Zdroj: