V. Filip: Lidé ztrácí pocit bezpečí!

2. 7. 2016

Otevřený spor o policii a její reformu může mít daleko větší dopad, než si vládní strany a jejich čelní představitelé dokážou vůbec uvědomit. Zřejmě ani jedna z koaličních stran si v záchvatu mediálních přestřelek neuvědomila, že nejvíce tímto, mírně řečeno, nediplomatickým jednáním trpí policie, její pověst a samozřejmě občané ČR, kteří po neuvážených mediálních výstupech, především ze strany vládních špiček, mohou nabýt dojmu, že policie nefunguje tak, jak má, a reforma policie nikam nevede. A tak de facto neexistuje  nikdo, kdo by fundovaně dohlížel na jejich bezpečí a pořádek ve státě.

Nesmím opomenout samotné policisty a další zaměstnance policie, kteří se snaží vykonávat svoji práci dobře, a to i často přes neadekvátní odměny, které za vykonanou práci dostávají. Teď jako by všichni byli vrženi do světla neschopnosti, zkorumpovanosti a nefunkčnosti. Alespoň takový se může jevit současný obraz policie, a to po sérii článků a reportáží, které v médiích za poslední dny proběhly.

Vládní stany ČSSD, ANO a KDU-ČSL zřejmě podcenily sílu slova, které jednou vyřčené již nezastavíte ani párem dobytčat. Pocit bezpečí je přitom zásadní. Každý by měl mít jistotu, že žije ve státě, kde se může cítit v bezpečí a kde má jistotu ochrany a udržitelnosti pořádku. Po estrádě kolem reformy policie bude velmi těžké znovu vrátit důvěru v policii, stabilizovat ji a nastavit funkční systém. Doufám, že nedůvěra bude spíše vůči vládním politikům, nikoli vůči těm, kteří přes jejich slovní přestřelky musí dál pracovat mezi čím dál víc rozčilenými lidmi včetně přistěhovalců. Žel, taková je realita dnešní doby. Chaos, zmatek a pošpinění již i tak nechváleného jména policie, která si rozhodně zaslouží lepší prezentaci a podporu, než být nástrojem některých politiků.

Autor: 
JUDr. Vojtěch Filip, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR a předseda ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM