Na Ležáky nesmíme zapomenout

25. 6. 2018

Ani tisíce květin nemohou být dostatečným poděkováním všem nevinným, kteří položili životy v době II. světové války

Nacistická zvěrstva, která se odehrála v průběhu II.světové války, nesmí být nikdy zapomenuta a stále se budeme v hluboké úctě sklánět pře těmi, kteří obětovali to nejcennější.

Tato slova zazněla v mnoha obdobách při pietním aktu v Ležákách, malé vesničce na okrese Chrudim, která byla vypálena 24. června 1942 spolu s Lidicemi a dalšími místy.

Opět se zde sešlo velké množství občanů nejen z okresu Chrudim, ale prakticky z celé republiky, aby květinami uctili památku obětí. Poklonit se přijeli místopředsedové ÚV KSČM Stanislav Grospič a Petr Šimůnek, poslankyně Květa Matušovská, člen VV ÚV KSČM Václav Snopek, předseda KV KSČM Pardubického kraje Jan Foldyna, přítomni byli i předsedové OV KSČM Chrudim, Pardubice, Svitavy, Ústí nad Orlicí, členové Českého svazu bojovníků za svobodu a další hosté, nechyběl ani premiér Andrej Babiš. Vedle jeho projevu jsme vyslechli i vystoupení místopředsedkyně Senátu Miluše Horské, která jako obvykle připomněla tolik týraného Peroutku a totalitní režim, nesmiřitelný se svobodou a demokracií.

S velkým zájmem jsme naopak poslouchali předsedu Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslava Vodičku, který vždy nazývá věci pravými jmény.

Součástí aktu bylo také zapálení Ohně /bez/ naděje. Ten ponesou žáci v příštích dnech do Pardubic, Prahy a pak polského Chmelna, kde byly ležácké děti usmrceny.

Lidmila Kružíková