KSČM odmítá nezodpovědný nápad ANO na zrušení státních pojištěnců

1. 3. 2019

Je alarmující, že příprava takto závažné změny ve financování zdravotnictví vyšla na světlo díky novinářům a nebyla předem konzultována s odborníky všech politických stran.

KSČM naopak dlouhodobě navrhuje - již od minulého volebního období a nyní opakovaně předložila ve Sněmovně příslušný návrh zákona - pravidelnou a hlavně automatickou platbu za tzv. státní pojištěnce jako jediného skutečně účinného prostředku na zajištění předvídatelnosti příjmů do veřejného zdravotního pojištění. Záměr ministerstva financí považujeme za neodpovědný hazard s pacienty České republiky. Právě tyto nezbytné příjmy by byly v případě hospodářských recesí a krizí výrazně ohroženy. Dnes existující, daňový mix je pro systém zdravotnictví nejvýhodnější a stát má tak možnost v případě potřeby - například jako v době krize po roce 2009 - systému účinně pomoci a zajistit potřebnou péči pro pacienty. Na tom se shoduje většina expertů.

Nepromyšlený nápad je ohrožující o to více, že v souvislosti se stárnutím populace a pokrokem medicíny budou nároky na množství finančních prostředků ve zdravotnictví neustále narůstat. Místo vymýšlení nebezpečných teorií by mělo vládnoucí Hnutí ANO předložit konkrétní opatření, jak dostat více peněz do zdravotnictví aspoň na úroveň vyspělých evropských zemí. Zdravotnictví totiž stále chybí potřebné finanční prostředky na investice, obměnu techniky, na odpovídající odměňování a udržení zdravotního personálu i na moderní léky.

Zdroj: 
KSČM