Ve dnech 11. – 13.září proběhne už 13.ročník akce Mezi pražci Mladějovské úzkokolejky

3. 9. 2019

Mladějov na Moravě je malebná vesnice na jihu svitavského okresu, která se může pochlubit jedinečnou zvláštností.

Od devadesátých let je zde v provozu Průmyslové muzeum Mladějov. O to se starají dobrovolníci, nadšenci, kteří ve svém volném čase pracují na údržbě a provozu úzkokolejné železnice, ta vede na trase Mladějov – Hřebeč, a kdo se alespoň jedenkrát projel historickým dřevěným vláčkem krásnou přírodou, rád se sem vrací.

Ale ti, kteří dělají vše pro to, aby muzeum sloužilo veřejnosti, zprovozňují také různé technické exponáty, součástí expozic je také soubor zemědělských strojů, motocykly a dva historické autobusy – ten jeden je z roku 1926, mnoho nákladních automobilů včetně lanového bagru, dále zde můžeme vidět dětské historické kočárky, dobové oblečení, nádherné klobouky (neodolala jsem a dva si vyzkoušela), a to všechno šije z převážné části dobrá duše celého muzea, paní Eva Kopřivová. Tyto kostýmy je možné si vypůjčit a procházet se v nich v areálu muzea, ale obdivovali jsme je i ve Svitavách při projížďkách historických vlaků letos v červnu. Protože se jedná o důlní areál, je zde i expozice o hornictví.

Každoročně se pořádá řada akcí, v červnu to byla historie v pohybu, v srpnu rekonstrukce bitvy z 1.světové války a pravidelné jízdy historickým vláčkem.

Rovněž v dalších měsících se máme na co těšit. Ve dnech 11. – 13.září proběhne už 13.ročník akce Mezi pražci Mladějovské úzkokolejky. Záštitu převzal předseda Finančního výboru Pardubického kraje Ing. Jan Foldyna. Je určen pro žáky 8. – 9. Tříd základních škol a ti se seznamují s údržbou a činností parních a zemědělských strojů, ekologickou výchovou, vyrábějí umělecké předměty z přírodních materiálů, vaří marmelády z toho, co najdou v okolí, sami si natáčejí film o historii tamního provozu dolů, který je pak veřejně promítán. Ten letošní budeme moci vidět 25.října od 18 hod přímo v areálu muzea.

28.září to bude už tradiční Den železnice, kdy budou v provozu všechny mladějovské lokomotivy – důlní, povrchové a parní, součástí budou také jízdy pro veřejnost.

Paní Eva ale nezapomíná ani na děti z mateřských škol, připravuje pro ně poutavá pohádková vyprávění, obléká se do kostýmů, hraje jim loutkové divadlo a loutky si zase vyrábí sama. Z jejího vyprávění je zřejmé, že ji tato činnost uspokojuje a je šťastná, když jsou návštěvníci spokojeni. Pomocníkem je také předseda OV KSČM Svitavy Josef Bohatec, pro kterého je to srdeční záležitost.

Pokud tedy budete mít chuť a zájem, přijeďte do Mladějova, pořadatelé vás vždycky rádi uvidí.

Autor: 
Lidmila Kružíková