Cihelna 2019

13. 8. 2019

Velmi příjemné počasí, proto velké množství návštěvníků – to byla Cihelna 2019 ve dnech 16.-18.srpna 2019 v prostorách Vojenského muzea Králíky.

Nenechala si ji ujít poslankyně Parlamentu Květa Matušovská, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, přítomen byl starosta Králík Václav Kubín s místostarostou Antonínem Vyšohlídem a řada dalších hostů. Už od pátku probíhal bohatý program.

V sobotu dělová rána přesně v 10 hod, dým v našich národních barvách se vznesl vzhůru, a to byl signál pro začátek jednotlivých bodů.

Měli jsme možnost vidět ukázky práce Policie ČR se služebními psy a koňmi – to bylo velice zajímavé, když např. proskakovali hořícími půlkruhy, obdivovali jsme integrovaný záchranný systém, pro diváky byla připravena historická i nejmodernější technika, zastoupena byla i Vězeňská služba, prolétly nad námi dva gripeny, uchvátil nás seskok parašutistů, ale nejpůsobivější byla historická ukázka Svoboda přichází přes Slezsko. Na 350 uniformovaných účastníků německé a ruské armády, 40 kusů těžké techniky, to byl opravdu zážitek. Prostor před tribunou byl upraven pro bitvu, nechyběly zákopy, makety domků a do toho vjížděly tanky, obrněné vozy, němečtí vojáci ustupovali a Rudá armáda je vytlačovala z pozic. Nad bitevním polem létala dvě ruská letadla, a opravdu hodně nízko nad zemí, piloti byli profesionálové, klobouk před nimi dolů.

Součástí programu bylo také vystoupení Vojenské dechové hudby z Olomouce, otevřené prostory jednotlivých opevnění, pro děti byl velkým lákadlem let vrtulníkem

Poděkování a pochvalu všem pořadatelům a organizátorům, zejména vedení města Králíky, vyslovila poslankyně Matušovská a zároveň zdůraznila nutnost pořádat tuto akci, která letos proběhla už po 22., i nadále, zejména pro mládež, je to pro ni velké poučení o historii, o které nemá téměř žádné vědomosti, což není dobré.

Fotogalerie

Autor: 
Lidmila Kružíková