Dávno jsme mohli mít rodičovský příspěvek odhlasovaný, kdyby tady neprobíhala obstrukce ze strany pravicové opozice, řekl Kováčik ve sněmovně

2. 11. 2019

K hlasování o zvýšení rodičovského příspěvku ani o daňovém balíčku se Sněmovna nedostala. V prvním případě většinu vyhrazeného času vyčerpala ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) komentováním změn navrhovaných poslanci, v případě daňového balíčku si všechen čas určený k jednání zabral Miroslav Kalousek (TOP 09). Opozice a koalice se vzájemně viní z obstrukcí.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik podotkl, že se cítí jako ve špatném snu, když Maláčová mluvila sotva hodinu a nastala kvůli tomu bouře nevole a obviňování z obstrukce. Připomněl, že opozice debatuje o zvýšení části daní mnoho hodin a přitom odmítá, že jde o obstrukci. »Dávno jsme mohli mít rodičovský příspěvek odhlasovaný, kdyby tady neprobíhala obstrukce ze strany pravicové opozice. Mně to tady připadá, jako když je to podle onoho přísloví ‚zloděj křičí chyťte zloděje‘,« prohlásil Kováčik. Potvrdil, že komunisté podporují zvýšení rodičovské. »Koneckonců vždyť jsme ten zákon o rodičovském příspěvku podepsali,« zdůraznil. Je přesvědčený, že jeho zvýšení projde a bude vyplácen včas. Je ale podle něj rozumné, aby výdaje na vyšší rodičovskou byly nejprve pokryty příjmy z daňového balíčku. »Rozpočtová odpovědnost je také naší povinností,« zdůraznil Kováčik. Pravici připomněl dobu, kdy se za velký úspěch považovalo, když se důchodcům přidalo 39 korun. »Takže nechme na hlavě a když už na hlavě máme, alespoň nelezme s máslem na hlavě na slunce,« dodal Kováčik.

Více na stránkách halonoviny.cz

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny