Ve zdravém těle zdravý duch

26. 2. 2020

a o tom jsme se mohli přesvědčit v minulých dnech ve Svitavách, kde se vyhlašoval Sportovec za rok 2019. Je to pochopitelné, vždyť Svitavy jsou Evropským městem sportu, a tak se této oblasti věnuje maximální pozornost, někdy se nám, sportovcům teoretikům, zdá až moc.

Starosta města David Šimek ocenil snahu všech, kteří přispívají ke vzorné reprezentaci, zmínil i významné akce, které se budou v letošním roce ve Svitavách pořádat, např. Celorepublikové mistrovství lékařů, Celorepublikové mistrovství hasičů v těžkých kategoriích, uskuteční se rovněž Mistrovství ČR v plochodrážním sportu, a pak už začalo vyznamenávání těch nejlepších. Většinou to byli jednotlivci, víc jak třicet, ale také kolektivy.

Objevily se i nové sporty, jezdectví, velice aktivní je jezdecký klub z Kamenné Horky nebo klub pískařů a u nich cvičení agility (pes překonává překážky), či silový trojboj, ale pro ocenění si přišli i ti nejlepší atleti, triatlonisté, fotbalisté, basketbalisté, plavci, prostě ti, kteří dosáhli nejlepších výsledků. Zaznělo však jedno postesknutí, a to od trenéra plavání Josefa Kopeckého, že v oddíle je málo Svitaváků, asi se nám někam zatoulali.

Součástí slavnostního večera bylo také vyhlášení osobností roku. Za automotoklub to byl Vladislav Oliva a také dlouholetý rozhodčí volejbalu Josef Veselský – stále vitální, kterému by nikdo nehádal 80 let.

V průběhu akce zněly krásné francouzské a české šansony v podání Elišky Lichterové, účastnice soutěže Česko Slovensko má talent, a které se říká česká Edith Piaf. Mně osobně v paměti utkvěl text „Lidem lásku dát, v míru s nimi žít,“ což by mělo být krédem každého z nás.

Byl to velice hezký podvečer a radost z něho měli nejen vyznamenaní, ale všichni přítomní.

Autor: 
Lidmila Kružíková