Ani my nemůžeme vidět smlouvy s výrobci vakcín, vadí europoslankyni Konečné

12. 1. 2021

Europoslankyni Kateřině Konečné za KSČM vadí, že ona ani další poslanci Evropského parlamentu nemohou až na jednu výjimku vidět smlouvy s výrobci vakcín proti covid-19. „Hlavně nejsem spokojená s tím, že nám poslancům Evropská komise zpřístupní k nahlédnutí pouze jedinou smlouvu na hromadné nákupy vakcín z šesti možných, a to se společností CureVac,“ uvedla Konečná.

Vadí ji, že europoslanci nemohou vidět ani smlouvu se společností  Pfizer a BioNTech ani se společností Moderna. Očkování vakcínou vyvinutou společnostmi Pfizer a BioNTech už probíhá i v Česku a touto vakcínou byli očkováni i premiér Andrej Babiš či ministr zdravotnictví Jan Blatný. První dodávka vakcíny od společnosti dorazila do Česka v úterý.

„Dnes jsme měli možnost mluvit na výboru ENVI znovu se zástupci Evropské komise o hromadných nákupech vakcín. S vystoupením zástupkyně příslušného odboru Komise paní Sandry Galliny nejsem však spokojená vůbec,“ sdělila Konečná. CureVac nemá vakcínu ještě ani vyvinutou, natož autorizovanou pro trh Evropské unie.

„Vidět znění této smlouvy má tak pro mě spíš akademickou hodnotu, vzhledem k tomu, že každá smlouva na nákup je trošku jiná. Pro nás jako poslance a pro veřejnost je teď nezbytné vidět především smlouvu se společností Pfizer/BioNTech a také se společností Moderna, protože to jsou ty vakcíny, které dnes lidé dostávají,“ uvedla Konečná

Více na stránkách iDnes.cz a https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/konecna-kscm-europoslankyne-smlouvy-s...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM