Bez obalu s K. Konečnou - 45. týden

18. 11. 2021

Souhrnná informace za 45. týden
(8.11. – 14.11.2021)

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

už známe rozdělení vládních křesel. Aby se do nich celá pětikoalice vešla, museli si rozšířit posty o dvě ministerstva. Jsem rovněž zvědavá, jak se zachovají zásadoví piráti. V minulosti brojili proti kumulaci funkcí, ba dokonce vydali svůj kodex, kde si zakazují souběh funkce poslance a ministra. Dnes už se vykrucují, že to na nich neplatí. To je ta jejich nekompromisnost. Po pochybném ustavení poslaneckého klubu je to další z věcí, kde se zpronevěřili vlastním zásadám.

Pětikoalice přišla s koaliční smlouvou. Pojďme se podívat na některé její body:

  1. Podpora Green Dealu. Můj postoj i postoj KSČM je dlouhodobě velmi kritický a Green Deal v této podobě odmítáme. Jeho dopady na občany mohou být totiž katastrofální – od zásadního zdražení veškerých výrobků až po další růst cen energií a energetickou chudobu.

  2. Spotřební daně budou zohledňovat škodlivost. Tohle je podle mě velmi tenký led, na který se nová vláda pouští. Zejména v oblasti stravy. Zřejmě v duchu šílených návrhů některých „zelených“ bychom se tak mohli dočkat návrhu na vyšší zdanění například masných výrobků.

  3. Dálnice 150 km za hodinu. Opět je vidět, že noví mocipáni moc neznají realitu českých silnic a dálnic. Kdyby se po nich dalo jezdit stabilně aspoň stotřicítkou, myslím, že by všichni řidiči byli vděčni. Zatím ovšem – a to najedu sama přes 40 tisíc kilometrů za rok – vidím jen chaotické uzavírky, dlouho trvající nekvalitní opravy a u D1 propásnutou šanci na to, aby se z této dálnice stala tříproudová!

  4. Digitalizace dokladů a průkazů. To je jistě chvályhodný počin, i když si nemyslím, že je to tak zásadní bod, který aktuálně občany trápí. Mám také obavu – vzhledem k tomu, které strany tvoří vládní koalici – aby to nedopadlo jako například s Elektronickou zdravotní knížkou. Celá kauza známá pod zkratkou IZIP stála občany přes 2 miliardy a nic, krom rozsáhlé korupce, nepřinesla.

A z dalších návrhů, které jsem se dočetla, jsem se upřímně zděsila.

Už minule jsme si řekli, že vláda ODS, TOP09, KDU-ČSL, a Pirátostanu začne šetřit u těch, kteří se nemohou bránit, zato to ale nejvíce pocítí. Tak teď se podržte. Zatímco na občané budou platit jako mourovatí, tak v koaliční smlouvě je návrh na snížení odvodů zaměstnavatelů. Vláda jim ta chce dát de facto 30 mld. korun ročně! Ale to v oblasti zaměstnanosti není všechno. Pětikoalice chce „flexibilnější“ zákoník práce. Dovedu si tu flexibilitu představit. Třeba předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová už jednou třeba navrhovala výpověď bez udání důvodu.

Stejně jako majitelům podniků chce vláda přidat 30 miliard, tak hodlá mnohem více peněz vydávat na zbrojení a cpát peníze do chřtánu NATO. Jen připomínám, že toto všechno budou muset zaplatit občané.

V minulém dílu jsme si řekli některá jména, která by měla do jednotlivých ministerských křesel usednout. Na ministerstvo zemědělství se všeobecně počítalo s tím, že tam zamíří lidovec Marián Jurečka. Nakonec jej ale podle všeho uvidíme na ministerstvu práce a sociálních věcí. Marián Jurečka byl jedním z největších kritiků Andreje Babiše. Překvapivé, protože v minulosti mu sedět v jedné vládě s Andrejem Babišem nevadilo. Ale co se dá dělat, korýtka jsou prostě korýtka. Pochopení by mohl mít i pro majetkové přesuny – vždyť on sám svou firmu převedl na manželku (FOTO 10). Řada odborníků (FOTO 11) poukazuje na Jurečkovo selhání v počátku jedné z největších ekologických katastrof v dějinách naší země. Mluvím o kůrovcové kalamitě, kterou měl řešit jako ministr Sobotkovy vlády. Dlouhodobá nečinnost je přitom příčinou podle expertů této kalamity. (FOTO 12) A reflexe v podání Mariána Jurečky? Nula. Naproti tomu některá svědectví ze soukromého života jsou už jen dokreslením katolické morálky pana Jurečky. (FOTO 13)

Naopak v zahraniční otázce mě velmi potěšil postoj Francie, která se navzdory protiatomovému šílenství rozhodla znovu rozběhnout stavbu nových jaderných bloků (FOTO 14). Je to logické, neboť se jedná o nejjednodušší cestu k čistější planetě. Ostatně ani Němci se nestaví ve světle posledních událostí na energetickém trhu proti jádru, a to navzdory rozhodnutí vlády pod vedením Angely Merkelové, která ohlásila útlum jaderných elektráren.

V uplynulém týdnu jsem byla hostem pořadu Na ostří nože se Soukupem. Sestřih toho nejdůležitějšího, co jsem zde řekla, najdete zde: https://www.youtube.com/watch?v=FiC7-ZTInk4

Video: 
Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Kateřina Konečná, předsedkyně ÚV KSČM a europoslankyně